Mevcut mevzuat hükümleri çerçevesinde Ticari Amaçlı İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcılarının (İNTERNET KAFELERİN) uyması gereken kurallar aşağıda belirtilmiştir:
(A) 1 Kasım 2007 tarih ve 26687 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Hakkında Yönetmeliğin” Ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcılarının yükümlülükleri başlıklı 5.maddesinin 1.fıkrasında;
“Ticarî amaçla internet toplu kullanım sağlayıcılarının yükümlülükleri şunlardır:
a) Mülki idare amirinden izin belgesi almak. (Dilekçe ile kaymakamlığa müracaat edilecektir)
b) Konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirleri almak.
c) Başkanlık tarafından onaylanan içerik filtreleme yazılımını kullanmak.
ç) Erişim sağlayıcılardan sabit IP almak ve kullanmak.
d) İç IP Dağıtım Loglarını elektronik ortamda kendi sistemlerine kaydetmek.
e) Başkanlık tarafından verilen yazılım ile, (d) bendi gereğince kaydedilen bilgileri ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini teyit eden değeri kendi sistemlerine günlük olarak kaydetmek ve bu verileri bir yıl süre ile saklamak” hükmü yer almaktadır.
(B) Aynı Yönetmeliğin, “işyerlerinde uyulması gereken kurallar“ başlıklı 9.maddesinin 1. Fıkrasında; “İşyerlerinde uyulması gereken kurallar şunlardır:
a) 12 yaşından küçükler ancak, yanlarında veli veya vasileriyle işyerlerine girebilirler.
b) 15 yaşından küçükler yanlarında veli veya vasileri olmadan saat 20.00’dan sonra iş yerlerine alınmazlar.
c) Tütün ve tütün mamulleri tüketim bölümü bulunmayan işyerlerinde tütün ve tütün mamulleri içilemez.
ç) İşyerlerinde 1117 sayılı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanununa aykırı hareket edilemez.
d) İşyerlerinde 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununun 19 uncu maddesi gereğince alkollü içecek satılması, bulundurulması veya sunulması yasaktır.
e) İşyerlerinde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan hakların ihlal edilmesinin önlenmesi için gerekli tedbirler alınır.
f) İşyerlerinde elektronik ve mekanik oyun alet ve makineleri bulunamaz.
g) İşyerlerindeki bilgisayarlarda uyuşturucu veya uyarıcı madde alışkanlığı, intihara yönlendirme, cinsel istismar, müstehcenlik, fuhuş, şiddet, kumar ve benzeri kötü alışkanlıkları teşvik eden ve 18 yaşından küçüklerin psikolojik ve fizyolojik gelişimine olumsuz etkisi olabilecek oyunlar oynatılamaz.
ğ) İşyerlerine giren ve çıkanların tespiti amacıyla gerekli kamera kayıt sistemi kurulur. Bu sistem aracılığıyla elde edilen kayıtlar yedi gün süreyle saklanır ve bu kayıtlar yetkili makamlar haricindeki kişi ve kuruluşlara verilemez” hükmü yer almaktadır.
(C) Aynı yönetmenliğin “İdari para cezaları” başlıklı 11.maddesinin;
1. fıkrasında “5 inci maddedeki yükümlülüklere aykırı hareket ettiği belirlenen ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcılara, mülki idare amiri tarafından üç bin Türk Lirasından on beş bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.”
2. fıkrasında “9 uncu maddede belirtilen kurallara uymayanlara, mülki idare amiri tarafından 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi uyarınca idari para cezası verilir.” (2009 yılı için 560 TL ile 1.120 TL arası)
3. fıkrasında ise “İdari para cezaları, 5326 sayılı Kabahatler Kanununda belirtilen usul ve esaslara göre uygulanır” hükmü yer almaktadır.
(D) Yönetmeliğin 5. maddesinin 1. Fıkrasının c bendinde ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcıların başkanlık tarafından onaylanan içerik filtreleme yazılımı kullanmaları gerektiği belirtildiğinden;
Onaylı yazılım listesine www.tib.gov.tr adresinden ulaşılabilecektir.
Yukarıdaki Kuralları Yerine Getirmeyen İnternet Kafeler Hakkında YASAL İşlem Yapılmaktadır.